Εργαστήρι ζωγραφικής

 

 

Σε θεματικούς κύκλους 6 συναντήσεων.
Κάθε Σάββατο 10.00-11.30

Διδασκαλία: Ελεάννα Μαρτίνου, εικαστικός, υπ.διδάκτ. ΑΣΚΤ, τμήμα εικαστικών τεχνών Αθήνας.

Το φετινό θέμα που θα μας απασχολήσει είναι το έργο σημαντικών Ελλήνων Εικαστικών Καλλιτεχνών της διασποράς στην Νέα Υόρκη που έδρασαν από το 1950 έως και σήμερα.

Θα γνωρίσουμε χαρακτηριστικά τους έργα, που βρίσκονται σε μεγάλα Μουσεία του κόσμου και θα τα μελετήσουμε μέσω ασκήσεων δύο και τριών διαστάσεων.
Θα δώσουμε έμφαση στις ενότητες της καλλιτεχνικής πορείας τους που συσχετίζονται με την Ελληνική Παράδοση και τη Σύγχρονη Εποχή.
Τα παιδιά μπορούν να εξασκήσουν τη φαντασία τους και την χρωματική αντίληψη, μέσω της ζωγραφικής διαδικασίας με υλικά όπως: ακουαρέλα, ακρυλικό, λαδοπαστέλ, κάρβουνο ζωγραφικής, ξυλομπογιά, μαρκαδόρους, αλλά και μικτές τεχνικές με πρωτότυπα υλικά. Μαθαίνουμε μαζί τον κύκλο των χρωμάτων και πώς να κάνουμε σωστές αναμίξεις ώστε να γνωρίσουμε τα θερμά και τα ψυχρά, τα βασικά και τα συμπληρωματικά χρώματα. Με τις κατασκευές τριών διαστάσεων που θα δουλέψουμε με αφορμή έργα σημαντικών καλλιτεχνών, εξασκούμε την αντίληψή μας για την αίσθηση του χώρου, τις ισορροπίες και την γνώση υλικών με διαφορετική υφή και αρμονία μεταξύ τους.

Για κάθε καλλιτέχνη που μελετάμε θα γίνεται μια σύντομη εισαγωγή για τη ζωή και το έργο του και μια προβολή βίντεο και διαφανειών με την συνολική πορεία του στην ιστορία της τέχνης.

1. 19 Σεπτεμβρίου - 17 Οκτωβρίου 2020 ΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΑΖΙΩΤΗΣ (1912-1963)

Ζωγράφος που ανήκει στο κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού ή αλλιώς, στη Σχολή της Νέας Υόρκης του 1950. Το 1952 στην ομαδική έκθεση Museum of Modern Art, 15 Americans ο ίδιος γράφει στον κατάλογο «Σήμερα είναι εφικτό κάποιος να ζωγραφίζει τον ένα καμβά με την ηρεμία ενός αρχαίου Έλληνα ενώ τον επόμενο με την ανησυχία ενός Βαν Γκογκ. Κάθε να από αυτά τα αισθήματα, καθώς και όλες οι διαβαθμίσεις τους, για μένα ισχύουν.»

2. 24 Οκτωβρίου - 28 Νοεμβρίου 2020 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΟΣ (1922-1997)

Ζωγράφος του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού της Σχολής της Νέας Υόρκης που πέρασε ένα μεγάλο διάστημα στη Γαλλία, όπου με τη βοήθεια του Christian Zervos γνωρίστηκε με την καλλιτεχνική κοινότητα και με σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής. Τα Ατέρμονα πεδία της Λευκάδας και ο Ουρανός της Μάνης αποτελούν κάποια από τα χαρακτηριστικά ζωγραφικά του έργα.

3. 5 Δεκεμβρίου - 23 Ιανουαρίου 2021 ΛΟΥΚΑΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (1936-…)

Σύγχρονος εικαστικός καλλιτέχνης που εντάσσεται στο κίνημα του μεταμοντερνισμού. Έχει παράξει τεράστιο όγκο έργου ποικίλων τεχνικών, τόσο στις
δύο όσο και στις τρεις διαστάσεις. Συχνά βρίσκουμε στην πορεία του αναφορές στο Βυζάντιο και στον λαϊκό πολιτισμό της Ελλάδας. Βρίσκεται εν ζωή και συνεργάζεται
με την αμερικανική γκαλερί Pace. Έχει πραγματοποιήσει δύο μεγάλες εκθέσεις στο μουσείο Γουίτμαν της Νέας Υόρκης.

4. 30 Ιανουαρίου - 6 Μαρτίου 2021 ΛΥΝΤΑ ΜΠΕΝΓΚΛΙΣ (1941-…)

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έκθεση έργων της στο Κυκλαδικό Μουσείο της Αθήνας. Βρίσκεται εν ζωή και συνεχίζει να είναι ενεργή στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή. Παρότι ξεκίνησε ως ζωγράφος αφηρημένου εξπρεσιονισμού, δουλεύει πλέον εκτός των ορίων του ζωγραφικού πίνακα και επαναπροσδιορίζει τον τρόπο έκθεσης έργων τέχνης. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επεξεργασία της οργανικής φόρμας και τη διερεύνηση της γλυπτικής διαδικασίας, δίνοντας συχνά βαρύτητα στο έντονο χρώμα και στη χρήση πρωτότυπων υλικών.

5. 13 Μαρτίου - 17 Απριλίου 2021 ΧΡΥΣΑ ΒΑΡΔΕΑ (1933-2013)

Γλύπτρια που ξεκίνησε ως κοινωνική λειτουργός, πέρασε από το Παρίσι όπου γνωρίστηκε με σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου και συνέχισε την πορεία της στην Αμερική, καταλήγοντας στην Νέα Υόρκη. Χαρακτηριστική ενότητα έργων της που έχει εκτεθεί και στην Ελλάδα είναι τα Κυκλαδικά Βιβλία, εμπνευσμένα από τα κυκλαδίτικα ειδώλια.

6. 23 Απριλίου - 5 Ιουνίου 2021 ΑΘΗΝΑ ΤΑΧΑ (1936-…)

Το 2010 πραγματοποιήθηκε η έκθεση «Αθηνά Τάχα: από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό» στο Εργοστάσιο Νίκος Κεσσανλής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Στο σύνολο του έργου της έχει πραγματοποιήσει εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας σε δημόσιους χώρους του εξωτερικού. Συγκεκριμένα έργα της είναι εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική των νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα τις σκάλες στα κυκλαδονήσια, που δημιουργούν την αίσθηση του ρυθμού και της αρμονίας.

Κόστος συμμετοχής μαθήματος 20 ευρώ
Κόστος κάθε κύκλου 100 ευρώ

 
 

Στον ηλιόλουστο κήπο του Ιδρύματος και στους ελκυστικούς εκθεσιακούς χώρους του μπορείτε να επιλέξετε από τα ειδικά προγράμματα και τις εικαστικές δράσεις.

Ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του προσφέρετε στο παιδί σας αξέχαστες στιγμές χαράς και εμπειριών.

Αthens Disco Kidz
Η Athens Disco Kidz είναι ένα ψυχαγωγικό event με εκπαιδευτικές προεκτάσεις που απευθύνεται σε παιδιά +6 σχολικής ηλικίας. Είναι κυρίως μια αφορμή για διασκέδαση με μουσική, χορό και παιχνίδι για όλη την οικογένεια.

Στόχος μας αλλά όχι αυτοσκοπός είναι η καλλιέργεια της αισθητικής παιδείας και έκφρασης από πολύ νεαρή ηλικία και η δημιουργία ενός χώρου διασκέδασης για παιδιά μακριά από τα στερεότυπα των συνηθισμένων παιδότοπων και της τυποποιημένης διασκέδασης.

 

 

Τόσο μουσικά όσο και παιδαγωγικά η επιλογή του προγράμματος γίνεται με προσοχή, επαγγελματισμό και σεβασμό στο παιδί με τελικό προορισμό την διασκέδαση.

Επιλέγοντας την έννοια της disco θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην κοινωνική της διάσταση. Δημιουργούμε από κοινού μουσική εμπειρία.

Σε αντιδιαστολή με την έννοια του club, που αποτελεί μια περισσότερο ατομική διαδικασία, επιλέξαμε την disco για να τονίσουμε την ομαδικότητα στην διασκέδαση και την διάδραση μεταξύ μας.

Η DJ της Αthens Disco Kidz επιλέγει live κατάλληλες χορευτικές μελωδίες από όλο τον κόσμο σύγχρονες και παλαιότερες, τραγούδια γνωστά αλλά και άγνωστα τα οποία αποτελούν κάλεσμα για ελεύθερο χορό και δομημένο παιχνίδι.

Η παιδαγωγός εμψυχώτρια παρουσιάζει το τρίωρο πρόγραμμα της Athens Disco kidz.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
παιδαγωγός εμψυχώτρια Αδαμάρα Κατερίνα
DJ Ρόζα Μαρία Χρυσοβιτσάνου