ΜΑΘΗΜΑ ΠΛΕΞΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΕΛΟΝΕΣ - ΑΝΤΙΣΤΡΕΣ ΙΙ

Πλέξιμο με Βελόνες - Επίπεδο 2: Τμήμα Προχωρημένων Προχωρημένες Τεχνικές Πλεξίματος


Έχετε τελειώσει το Επίπεδο 1 (Αρχαρίων) ή έχετε παρακολουθήσει κάτι παρόμοιο; Είσαστε μία αυτοδίδακτη πλέκτρια που θέλετε να εμπεδώσετε τις πλεκτικές σας γνώσεις, ώστε να προχωρήσετε σε πιο προχωρημένες τεχνικές; Είσαστε ένα άτομο που κάποτε έπλεκε, και αποφάσισε να ασχοληθεί πάλι με το πλέξιμο μετά από μεγάλο διάστημα απραξίας; Εάν η απάντησή σας σε κάποια(ες) από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι “ναι” τότε το Επίπεδο 2 αφορά εσάς!!!

Σε αυτόν το κύκλο μαθημάτων αφού γίνει μία γρήγορη αναφορά στις βασικές τεχνικές πλεξίματος, μέσω πλεκτών δειγμάτων οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν: α) πως πλέκουμε κοτσίδες, β) πως δίνουμε σχήμα στο πλεκτό με αυξήσεις και μειώσεις πόντων και γ) πως πλέκουμε με κυκλικές βελόνες και με καλτσοβελόνες. Τέλος, θα μάθουν περισσότερα σχετικά με την δημιουργία και χρήση του δείγματος και το πως διαφέρουν οι διαστάσεις του ανάλογα με την πλέξη.

Μετά το τέλος αυτού του κύκλου των μαθημάτων, ο στόχος είναι οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να πλέξουν το πρώτο τους σκουφί με κυκλική βελόνα ή/και με καλτσοβελόνες επιλέγοντας κάποιο από τα σχέδια που θα προτείνει η εισηγήτρια, και να έχουν δημιουργήσει ένα ντοσιέ με τις σημειώσεις και τα πλεγμένα δείγματα τους.

Προϋποθέσεις Παρακολούθησης:

Παρακολούθηση Επιπέδου 1 ή κάποιο παρόμοιο σεμινάριο ή γνώσεις των τεχνικών που περιλαμβάνει αυτό το επίπεδο. (Ρίξιμο πόντων, πόντος καλή, πόντος ανάποδη, βασικές πλέξεις, κλείσιμο πόντων)

Απαιτούμενα υλικά:

• 1 κούκλα απλό νήμα πλεξίματος για βελόνες Νο 6

• Βελόνες πλεξίματος Νο 6

• Νήμα και επιπλέον βελόνες (κυκλική και καλτσοβελόνες)

• Μία βελόνα κεντήματος με μεγάλο “μάτι” για το ράψιμο της άκρης του νήματος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

1. Γρήγορη αναφορά στα θέματα του πρώτου κύκλου μαθημάτων (Επίπεδο 1), επίλυση αποριών ή διευκρινίσεις. Συζήτηση προβλημάτων που έχουν αντιμετωπίσει οι μαθητές μέχρι τώρα πλέκοντας.

2. Δίνοντας σχήμα στο πλεκτό

• Αυξήσεις πόντων

• Μειώσεις πόντων

3. Συντμήσεις όρων πλεξίματος, και κατανόηση γραπτών οδηγιών

4. Το σχεδιάγραμμα πλέξης και η αποκωδικοποίηση του

5. Πλέξιμο με κυκλική βελόνα – καλτσοβελόνες

• Ρίξιμο πόντων και σύνδεσή τους σε κύκλο

• Επίλυση προβλημάτων με το ρίξιμο των πόντων

6. Το δείγμα

• Πως πλέκουμε σωστά ένα δείγμα

• Πως μετράμε και υπολογίζουμε το δείγμα

• Πως συγκρίνουμε και πως προσαρμόζουμε τις διαστάσεις του δείγματος που έχουμε πλέξει με τις διαστάσεις του δείγματος που μας καθορίζεται από κάποιο πλεκτό


(20 ώρες ή 10 συναντήσεις)
02/2, 09/2, 16/2, 23/2, 02/3, 16/3, 30/3, 06/4, 13/4, 20/4

Σάββατο 13:00 - 15:00
Κόστος συμμετοχής 150€

 

Ηρωικές μορφές της Όπερας

 
 

 
Μια βασική επισκόπηση ηρωικών μορφών και ιστορικών προσωπικοτήτων που αναφέρονται: από τα Ιντερμέδια των Μεδίκων μέχρι την Ωραία Ελένη του Jacques Offenbach.
Προσεχτική ανάγνωση των κειμένων, μουσική μύηση και διεπιστημονικές προσεγγίσεις μέσα από το πρίσμα της θεωρίας της πρόσληψης και της ποιητικής φιλοσοφίας.
 


• 05/02/2019 Intermedi dei Medici, C. Monteverdi: Η Αρμονία των Σφαιρών, Απόλλων εναντίον Πύθωνα, Ορφέας

• 12/02/2019 C. Monteverdi: H Επιστροφή του Οδυσσέα

• 19/02/2019 D. Sarro: Αχιλλέας στη Σκύρο

• 26/02/2019 Serenata Veneziana, A. Vivaldi, J.B. Lully: Περσέας και Ανδρομέδα | Έρως και Ψυχή

• 05/03/2019 A.Scarlatti, J.A.Hasse, G.F.Händel: Μέγας Αλέξανδρος | Ηρακλής

• 12/03/2019 J.A. Hasse: Πύραμος και Θίσβη, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα της αρχαιότητας

• 19/03/2019 A. Steffani: Μάρκος Αυρήλιος | Νιόβη, βασίλισσα της Θήβας

• 26/03/2019 W.A. Mozart: Απόλλων και Υάκινθος

• 02/04/2019 A. Salieri: Η Αποκαλυφθείσα Ευρώπη

• 09/04/2019 Α. Cesti, J. Offenbach: Η Εκλογή του Πάριδος, Ωραία Ελένη
Τρίτη, 18:30 - 20:00

Κύκλος 10 διαλέξεων

Εισηγητής: Αχιλλέας Σταματιάδης

Κόστος συμμετοχής 200€

Κόστος μεμονωμένης διάλεξης 25€

Η μαγεία της Αστικής Αρχιτεκτονικής | Μέρος Β'

Οι ωραιότερες πόλεις του κόσμου

Ένα οδοιπορικό ανά τον κόσμο. Τα κτίρια των πόλεων δημιουργούν την ατμόσφαιρα της κάθε μιας αλλά κυρίως διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της. Μας μιλάνε για την ιστορία της, το κλίμα της, την πολιτιστική της κληρονομία.

Στο δεύτερο μέρος της σειράς αυτής θα θαυμάσουμε τις εξής πόλεις:

14/2 - ΣΙΚΑΓΟ
21/2 - ΤΟΚΥΟ
28/2 - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΗ
07/3 - ΒΕΝΕΤΙΑ - ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
14/3 - ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ - ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Εισηγητής: Λαζαρής ΖαούσηςΠέμπτη 18.30-20.00
Κύκλος 5 μαθημάτων
Κόστος συμμετοχής 80€


ΕΞΤΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Επισκεπτόμαστε συχνά τα μουσεία του κόσμου για να θαυμάσουμε τα εκθέματα τους. Σπάνια προσέχουμε τα κτίρια που τα στεγάζουν. Κι όμως, τυχαίνει να είναι κάποια από τα ωραιότερα και διασημότερα κτίρια του κόσμου. Ας τα απολαύσουμε… μαζί με όλα τα αριστουργήματα που θα συναντήσουμε εκεί.

Εισηγητής: Λαζαρής Ζαούσης

Πέμπτη 07/2 19.00

Κόστος συμμετοχής : 20


ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Αριστουργήματα και Αστοχίες

Η Μοντέρνα Αρχιτεκτονική δεν είναι πια… μοντέρνα. Επισήμως είναι πάνω από 100 ετών. Στην πραγματικότητα είναι περίπου 170 ετών. Όπως κι αν έχει είναι το αρχιτεκτονικό κίνημα που σημάδεψε τον 20ο αιώνα και που καλά κρατεί ακόμα και στις μέρες μας. Μεταμόρφωσε πόλεις εκ βάθρων. Σε κάποιες περιπτώσεις αρίστευσε. Σε κάποιες άλλες απέτυχε παταγωδώς. Ας δούμε που, πότε και κυρίως πως.

Εισηγητής: Λαζαρής Ζαούσης

Πέμπτη 18/4 19.00

Κόστος συμμετοχής: 20


ΟΠΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τα κτίρια που στεγάζουν τις όπερες ανά τον κόσμο καλούνται κατ’ αρχήν να ικανοποιήσουν υψηλά οπτικά και ακουστικά κριτήρια. Πέρα απ’ αυτά όμως, συχνά εντυπωσιάζουν και με την αρχιτεκτονική τους. Γίνονται από τα πλέον εμβληματικά κτίρια, αποτελούν “στολίδι” για την πόλη τους. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Ας τα δούμε.

Εισηγητής : Λαζαρής Ζαούσης

Πέμπτη 9 Μαΐου 19.00

Κόστος συμμετοχής : 20€

ΔΙΑΛΕΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Η Οικονομική Κρίση του Μεσοπολέμου και η Ελλάδα


Η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου έγινε αισθητή στη Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1931, δύο χρόνια μετά το Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι συνέπειες για τη χώρα ήταν βαθιές. Το φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ελευθερίου Βενιζέλου διακόπηκε, το εθνικό νόμισμα υποτιμήθηκε σχεδόν κατά 60% υπονομεύοντας την αγοραστική δύναμη ιδίως των κατοίκων των αστικών κέντρων. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, να ακολουθήσει μια πολιτική εθνικής αυτάρκειας καθώς επικράτησε ο προστατευτισμός. Συντελούντος και του Εθνικού Διχασμού, ο οποίος αναζωπυρώθηκε, οι πολιτικοί θεσμοί δοκιμάστηκαν σκληρά και η Ελλάδα θα υπέκυπτε και αυτή στον πολιτικό αυταρχισμό με την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936.

Με τον Ιστορικό Σωτήρη Ριζά
Ο Σωτήρης Ριζάς είναι διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.

Έχει εκδώσει στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τα βιβλία:

• The End of Middle Class Politics • Realism and Human Rights in US Policy toward Greece, Turkey, and Cyprus • The Rise of the Left in Southern Europe: Anglo-American Responses
Πιο πρόσφατα βιβλία του στα Ελληνικά:

• Παρατάξεις και κόμματα στη μεταπολεμική Ελλάδα • Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας
 


Παρασκευή 15/3/2019, 18.30
Κόστος συμμετοχής 10€

Πρόσωπα του αρχαίου κόσμου


Σπουδαία πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία των κοινωνιών του αρχαίου κόσμου και συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση και εξέλιξή τους παρουσιάζονται σε πολύπλευρη εκτύλιξη του βίου και του έργου τους καθώς και της επιρροής που άσκησαν στον ανθρώπινο πολιτισμό και εν γένει στην πορεία του πνεύματος στον κόσμο. Σκοπός είναι να προβληθούν οι εκφάνσεις της προσωπικότητας αυτών των μορφών του παρελθόντος που αποτέλεσαν κεντρικό ενδιαφέρον για ποικίλες ερμηνείες στην πεζογραφία, ιστορία και θεωρία των ιδεών.

 

25/2 Σόλων ο νομοθέτης των Αθηνών

04/3 Λυκούργος ο νομοθέτης της Σπάρτης

18/3 Αλκιβιάδης ο πολιτικός και στρατηγός

01/4 Ασπασία η πρώτη κυρία των Αθηνών

15/4 Αριστοφάνης ο κωμωδιογράφος

22/4 Ιππόδαμος ο πολεοδόμος του Πειραιά

06/5 Ιπποκράτης ο επιστήμων ιατρός

13/5 Κομφούκιος ο Κινέζος φιλόσοφος

20/5 Επίκουρος ο φιλόσοφος του Κήπου

27/5 Υπατία η φιλόσοφος της Αλεξάνδρειας

Οι εισηγήσεις συνοδεύονται από κείμενα και εποπτικό υλικό

Εισήγηση: Χριστίνα Σίνου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Κάθε Δευτέρα, 18.00 - 19.30 μ.μ.

Κόστος συμμετοχής: 200€
Μεμονωμένη συνάντηση: 25€

 

ART AS THERAPY - Ο εσωτερικός μας καλλιτέχνης θεραπευτής του εαυτού μαςΚύκλος 12 Συναντήσεων Θεραπείας ΕΝΗΛΙΚΩΝ μέσα από τις Εικαστικές Τέχνες, στο ΙΙΕΤ

Έναρξη Κύκλου: Φεβρουάριος 19

Στη  σύγχρονη εποχή ο ρόλος του μουσείου αλλάζει και αποκτά ολοένα και πιο έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του στον κόσμο, με διαδραστικές προτάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής.

Το Ίδρυμα Τσιχριτζή ακολουθώντας διεθνή ρεύματα στο χώρο της τέχνης, πρωτοπορεί και σας προσκαλεί σε μια σειρά συναντήσεων αυτογνωσίας μέσα από την

νη.﷽﷽﷽﷽﷽﷽ant est tres important urrait se realiser dans un avenir tres lointain.ge vers l'Europe. Ce courant est tres important

νη.﷽﷽﷽﷽﷽﷽ant est tres important urrait se realiser dans un avenir tres lointain.ge vers l'Europe. Ce courant est tres importantτέχνη.

Από θεατές των εικαστικών έργων του ιδρύματος, σας προσκαλούμε να περάσετε στο ρόλο του δημιουργού.

Ο μεγαλύτερος εικαστικός του 20ου αιώνα Pablo  Picasso  είπε  πως η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας και πως μέσα από αυτήν μαθαίνουμε την αλήθεια μας. Στο ίδρυμα Τσιχριτζή πιστεύουμε βαθύτατα στο θεραπευτικό ρόλο της τέχνης και εισάγουμε στο πρόγραμμα μας την θεραπεία μέσα από την τέχνη.

Σε μία ηλικία που έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος ζωής και που συχνά οι ανάγκες φροντίδας των άλλων ξεπερνούν τις ατομικές ανάγκες, να αφιερώσετε  χρόνο στην φροντίδα του εαυτού.

Σε έναν χώρο τεχνών να γίνετε εσείς οι Δημιουργοί.

Μέσα από το διάλογο με τα εικαστικά σας έργα, ανοίγονται νέοι δρόμοι ειλικρινούύ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽κες........................ς επικοινωνίας με τον εαυτό σας και με τους γύρω σας.

Νέες δημιουργικές δεξιότητες μπορούν να σταθούν αρωγοί  στην αντιμετώπιση της καθημερινότητάς, στην φροντίδα του εαυτού σας, στην ουσιαστικότερη επικοινωνία με τον περίγυρο σας. Διότι η ζωή δεν γνωρίζει ηλικία και δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

Συντονίστριες Συναντήσεων

Μαρκέλλα Μασούρα: Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια - Επικοινωνιολόγος

Αννίτα Καλημέρη: Θεραπεύτρια μέσω των Εκφραστικών Τεχνών - Εικαστικός


 

Μέρα - Ώρα Συναντήσεων: Τρίτη, 12:00 - 14:00

Ημερομηνίες Συναντήσεων:

26/2

05/3, 12/3, 19/3, 26/3

02/4, 09/4, 16/4

07/5, 14/5, 21/5, 28/5

Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Για Δηλώσεις Συμμετοχής: κα. Παπαευαγγέλου 21 0801 9975

Κόστος συμμετοχής: 220€