Συνάψεις
H εικαστικός Θεοδώρα Χάρτμαν σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας όπου μυήθηκε στην τέχνη από τους καθηγητές και καταξιωμένους καλλιτέχνες Farulli και Viggiano.
Από το 1998 διδάσκει το μάθημα των Εικαστικών στο Κολέγιο Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (1986), στην Γκαλερί Δημόκριτος (1987) και στο Θέατρο Κολεγίου Αθηνών (1998). Τον Αύγουστο έλαβε χώρα η πρώτη ατομική έκθεση της ζωγράφου με έργα κολλάζ στην Αίθουσα Τέχνης Βουρκαριανή στο ιστορικό νησί της Κέας.
Τον Σεπτέμβριο 2023 συμμετείχε στην ομαδική έκθεση & Μykonos Biennale 2023 | Φ. Orphic Mysteries" στο νησί της Μυκόνου.
Το έργο της Θεοδώρας Χάρτμαν μεταμορφώνεται διαρκώς ακολουθώντας την διαδρομή των αισθητικών και εννοιολογικών της αναζητήσεων. Από ένα αρχικό παραστατικό στάδιο στο οποίο δέσποζε η τοπιογραφία και η νεκρή φύση μετατοπίστηκε σε πίνακες με πρωταγωνιστή την ανθρώπινη μορφή. Γυναικείες κυρίως και δευτερευόντως αντρικές φιγούρες απεικονίζονται σε καθημερινές στιγμές ανάπαυλας, κεφιού και χαλάρωσης στη θάλασσα.
Σήμερα, το έργο της είναι αφαιρετικό, εστιασμένο στην πολύπλοκη δομή του κόσμου και της ανθρώπινης ύπαρξης. Συνεκτικός κρίκος της εικαστικής μετεξέλιξης από την παραστατική στην αφηρημένη τέχνη είναι οι ψηφίδες, τα χάρτινα θραύσματα που αποτελούν την πρώτη ύλη της τεχνικής του κολλάζ, την οποία η καλλιτέχνης έχει επιλέξει ως την κύρια τεχνική σύνθεσης. Απόρροια αυτών είναι οι πολυεπίπεδες παραστάσεις στις οποίες αλληλοδιαπλέκονται οι μεγάλες δομές με τα μικροστοιχεία που τις συνθέτουν.
Το χρώμα αποτελεί βασικό αισθητικό και ερμηνευτικό μέσον. Άλλοτε το οργανώνει σε ουδέτερες ή σκοτεινές εικαστικές ενότητες οι οποίες κλιμακώνονται σε εκρήξεις του κόκκινου. Άλλοτε φαιές και φωτεινές χρωματικές συστάδες συνυπάρχουν άτακτα.
Τα σύγχρονα έργα της Θεοδώρας Χάρτμαν αποτελούν ένα προσωπικό σχόλιο για την πολυπλοκότητα της εποχής μας, μια απόπειρα οργάνωσης της χαοτικής πραγματικότητας του 21ου αιώνα.
Σταυρούλα Μπασακίδου
Ιστορικός Τέχνης