Η δημιουργός και curator του Οργανισμού FAME (Female Artists of the Middle East Association), κυρία Christiana Jabara, σας προσκαλεί την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, 19:00-23:00, στα εγκαίνια της έκθεσης Women of Resilience, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρέσβειρας του Λιβάνου στην Ελλάδα κυρίας Dona Barakat.
Θα ακολουθήσει cocktail party.
Διαθέσιμη υπηρεσία valet parking.
Η έκθεση που θα παρουσιαστεί αποτελεί μια μοναδική συνεργασία της Christiana Jabara, επιμελήτριας και ιδρύτριας της μη κερδοσκοπικής ένωσης με έδρα το Λίβανο “FEMALE ARTISTS OF MEADLE EAST” (FAME) και της κυρίας Dona Barakat, πρέσβειρας του Λιβάνου στην Αθήνα. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει και να διερευνήσει σε βάθος το εξαιρετικό έργο των σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών της Μέσης Ανατολής.
Το εύρος των έργων της έκθεσης καλύπτει όλα τα είδη τέχνης: τη ζωγραφική, το κέντημα, το φιλμ, τη γλυπτική και τη φωτογραφία. Τα έργα να αντλούν τη θεματολογία τους από το φύλο, τη γυναικεία χειραφέτηση, τη μετανάστευση και τον πόλεμο.
Οι καλλιτέχνιδες, αρνούμενες στερεότυπα και περιορισμούς, εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους για τη Μέση Ανατολή από μία απελευθερωμένη, θηλυκή σκοπιά, η οποία αποτελεί και τη δύναμή τους.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλές από αυτές αναδύονται από μέρη που έχουν βιώσει συγκρούσεις με τις ετικέτες της πολιτικής, της θρησκείας, της φυλής και του φύλου τους και επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους μέσα από την τέχνη.
Κάθε καλλιτέχνιδα που έχει επιλεγεί, αρνούμενη να ακολουθήσει τη συνηθισμένη πεπατημένη, παρουσιάζει με το δικό της μοναδικό και ποιητικό τρόπο, έργα εντυπωσιακά όμορφα που λένε τη ιστορία της κι αποκαλύπτουν την προοπτική της, κάνοντας το αόρατο ορατό και ξαναγράφοντας την ιστορία από την αρχή.
Πώς διαμορφώνεται η ταυτότητα από τα συνεχώς μεταβαλλόμενα μοτίβα μετανάστευσης και εκτοπισμού που μαστίζουν ολοένα και πιο συχνά τους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής;
Τόσο η παλιά όσο και η σημερινή τους κουλτούρα αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία έργων τέχνης που παρά τη σκληρή τους ιστορία και προέλευση, δεν είναι σκοτεινά και καταθλιπτικά. Παρουσιάζουν τη σοβαρότητα του θέματός τους προσπερνώντας την απαισιοδοξία και την απόγνωση, εστιάζοντας στην ελπίδα και τη δημιουργικότητα.
Είναι το ταξίδι μια επιλεγμένη ελευθερία ή μια πράξη επιβίωσης για αυτές τις καλλιτέχνιδες; Η απάντηση βρίσκεται και στα δύο. Για ορισμένες είναι μια επιβαλλόμενη επιλογή, για άλλες μια πράξη επιθυμίας. Ανεξάρτητα από αυτή τη διχοτομημένη πραγματικότητα, η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μια ενωμένη απόδειξη ανθεκτικότητας εν μέσω μετακινήσεων και αντιξοοτήτων.
Οι καλλιτέχνιδες της έκθεσης προσαρμόζονται και αλλάζουν επηρεασμένες από το νέο περιβάλλον και πολιτισμό ή ενσωματώνουν το δικό τους σε αυτό, ώστε να συνυπάρχει στα έργα τέχνης που δημιουργούν;
Πώς μπορούν οι καλλιτέχνες να προκαλέσουν τις ήδη υπάρχουσες έννοιες της ταυτότητας μ ως πράξη αντίστασης; Πώς γίνεται κάποιος αυτό που είναι;
Αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο του κινήτρου της έκθεσης: Να παρέχουν αναγνώριση σε όσους αντιμετώπισαν τέτοια διλλήματα και επέλεξαν να επαναπροσδιορίσουν την ύπαρξή τους με αποφασιστικότητα και σθένος, ενεργώντας ως καθρέφτης της διασποράς σε όλο τον κόσμο.
Μέσω των έργων τους οι καλλιτέχνιδες προσκαλούν τον θεατή να εξετάσει όλες τις νέες προοπτικές στον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε αυτό το κοινωνικοπολιτικό κλίμα. Εξετάζουν πώς μπορούμε να κερδίσουμε από τις ιστορίες τους, να τις μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο και να αλλάξουμε τα υπάρχοντα στερεότυπα της ταυτότητας της Μέσης Ανατολής.
Σχετικά με την επιμελήτρια
Η Christiana Jabara είναι μία ανεξάρτητη επιμελήτρια η οποία εκπαιδεύτηκε στο Sotheby's του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει ως έδρα το Λονδίνο, τη Βηρυτό και την Αθήνα. Γεννημένη στο Λονδίνο από ιταλικής και ινδο-περσικής καταγωγής γονείς, εστιάζει στο θέμα της διατομεακής Ανατολικής και Δυτικής κουλτούρας και τον τρόπο που αντικατοπτρίζεται στον κόσμο της τέχνης. Στόχος της είναι να προσφέρει μια πλατφόρμα στις γυναίκες καλλιτέχνες, οι οποίες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται, και παράλληλα να εξετάσει τον αντίκτυπο της Μεσανατολικής τους ταυτότητας βάση επιλεγμένων συλλογών και εκθέσεων σε διεθνές επίπεδο. Η Jabara επιμένει και υποστηρίζει πως μέσα από την επιμέλεια και τη διαχείριση των έργων τέχνης, θα ακουστούν οι φωνές τους.
F.A.M.E (Γυναίκες καλλιτέχνες της Μέσης Ανατολής)
Ο σύλλογος αυτός δημιουργήθηκε από την επιμελήτρια Christiana Jabara και ιδρύθηκε το 2019 στη Βηρυτό του Λιβάνου με την εναρκτήρια έκθεση «Women of Resilience» (Γυναίκες ανθεκτικότητας) να πραγματοποιείται στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2019.
Υπάρχει μια απλότητα και αμεσότητα στη φιλοδοξία του συλλόγου. Ο F.A.M.E επιδιώκει να προωθήσει και να υποστηρίξει γυναίκες καλλιτέχνες της Μέσης Ανατολής σε αντίστοιχα πεδία και κλάδους, μέσω των τεχνών.
Στο πλαίσιο του modus operandi, η αποστολή του είναι διπλή: πρώτον, να προσπαθήσει να επανορθώσει τις Δυτικές παρερμηνείες σχετικά με την εικόνα των γυναικών στη Μέση Ανατολή –και σε αντίθεση να τις παρουσιάσει ως εξουσιοδότες και καταλύτες για την αλλαγή, και δεύτερον, να παρέχει μια πλατφόρμα, όπου οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη Μέση Ανατολή από τη δική τους μοναδική σκοπιά μέσω μιας συγκινητικής γυναικείας φωνής που χρησιμοποιώντας την τέχνη, ρίχνει φως στις πολιτικές και προσωπικές αφηγήσεις της περιοχής.
Ο οργανισμός αποδεικνύεται μέσα από την επιλογή των καλλιτέχνιδων και τον πειραματισμό τους με το θέμα και τη μορφή, αλλά και από τη συνεχή τους ικανότητα να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς πολιτισμούς και τρόπους ζωής. Τόσο οι πρωτοεμφανιζόμενες όσο και οι καθιερωμένες καλλιτέχνιδες, υποστηρίζονται ισάξια στο πλαίσιο του συλλόγου.
Προκειμένου να επιτύχει τα ιδρυτικά του ιδεώδη, το FAME υποστηρίζει εκθέσεις, συζητήσεις καλλιτεχνών και αναπτύσσει ένα ετήσιο πρόγραμμα θερινής παραμονής (FAME Residency) για τους καλλιτέχνες που διαμένουν στην Ελλάδα με υποτροφία στη Μύκονο, ένα προβεβλημένο νησί με διεθνή έκθεση. Στόχος της κατοικίας είναι να δημιουργηθούν διαπολιτισμικές εμπειρίες ανάμεσα στο Ανατολικό και Δυτικό κοινό που θα συναντήσει τους καλλιτέχνες αυτοπροσώπως, θα γνωρίσει τις ιστορίες τους και θα έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό της Μέσης Ανατολής.
Για να μπορέσει να δημιουργήσει έναν ουσιαστικό και διαρκή διάλογο που να ξεπερνά τον άμεσο κόσμο της τέχνης, ο F.A.M.E ξεκινά μια σειρά συμποσίων με ακαδημαϊκούς κύκλους σε διαφορετικές χώρες και τοποθεσίες. Σκοπός του είναι να επεκτείνει την πλατφόρμα ιδεών και να ανοίξει την ατζέντα των γυναικών καλλιτεχνών της για μια συζήτηση αναφορικά με το γεωπολιτικό, το μετααποικιακό και σύγχρονο φεμινισμό στον Αραβικό κόσμο. Με την ίδρυση αυτών των δικτύων και τις κρίσιμες συζητήσεις, ο F.A.M.E επιδιώκει να επεκτείνει σταδιακά την κληρονομιά των ενεργειών του πέρα από τους «τοίχους» των γκαλερί.