Με την παρούσα διάλεξη επιχειρείται μία συνολική ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923 έως τα τέλη του 20ού αιώνα. Αρχικά, θα παρουσιασθούν οι βασικές προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης, καθώς και οι πρώιμες προσπάθειες που έγιναν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων. Στη συνέχεια θα εξετασθούν οι παράγοντες που κατέστησαν εφικτή, παρά τα όποια προβλήματα, την προσέγγιση και τη συνεργασία Αθηνών-Άγκυρας κατά τη διάρκεια των ετών 1930-1955. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στον ρόλο που έπαιξε το κυπριακό ζήτημα στην επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το 1955, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Τέλος, θα εξετασθούν οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο μετά το 1974 και θα αποτιμηθούν οι μείζονες ελληνοτουρκικές κρίσεις του 1976, του 1987 και του 1996.
Ημερομηνία: 4 Aπριλίου 18.30
Ο Μανόλης Κούμας γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Διδάσκει σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία στο πρόγραμμα International Baccalaureate του Κολλεγίου Ψυχικού και ελληνική ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο ίδιο τμήμα και στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics. Το 2008 αναγορεύτηκε διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δίδαξε νεότερη ελληνική ιστορία στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπερiλαμβάνονται η ελληνική εξωτερική πολιτική, η λειτουργία του διεθνούς συστήματος σε σχέση με προβλήματα ασφάλειας και η στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο.