Η Ελλάδα ως έμπνευση

 

Πώς ο μύθος έγινε εικόνα και η εικόνα μύθος, πόση γοητεία άσκησαν στους ευρωπαίους ζωγραφιές κρυμμένες σε λογοτεχνικά έργα, πώς μετριέται η ομορφιά, πόσο συγκίνησε και παρακίνησε η Ελληνικότητα, αυτά και άλλα πολλά θα διερευνηθούν σε ένα εργαστήριο που ψηλαφίζει τι κληροδότησε ο ελληνικός πολιτισμός στην τέχνη της ζωγραφικής.

Σε ένα πλούσιο και πρωτότυπο πρόγραμμα που συνδυάζει θεωρία, εικόνα και διδασκαλία σχεδίου, ενήλικες που ενδιαφέρονται για την ζωγραφική, αρχάριοι και προχωρημένοι, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και θα συστηματοποιήσουν την τεχνική τους.

Με τη ζωγράφο Καλή Κατσούρη, σε συνεργασία με τον εικαστικό Γιώργο Ταξιαρχόπουλο.

 

 

Τρίτη, 10.30-12.30

06/02/2018 - Νωπογραφίες: το σχέδιο με γραμμή
13/02/2018 - Η τέχνη των αγγείων: η γεωμετρία της εικόνας
20/02/2018 - Απολλόδωρος, Ζεύξις: πλάθοντας την τρίτη διάσταση με την σκιά.
27/02/2018 - Σκηνογραφία και προοπτική, η κατάκτηση του χώρου.
06/03/2018 - Κλασσικές αναλογίες και η χρυσή τομή. Τα μαθηματικά κάτω από την εικόνα.
13/03/2018 - Λουκιανός, Φιλόστρατος - Εκφράσεις : η prima idea της αναγέννησης.
20/03/2018 - Η ελληνική επανάσταση γοητεύει τους ρομαντικούς. Οι δυναμικές συνθέσεις.
27/03/2018 - Ο νεοκλασικισμός στην αρχιτεκτονική και την τέχνη, η νοσταλγία της τελειότητας.

Κόστος συμμετοχής: 140€
Μεμονωμένη συνάντηση: 20€


 

Η επιμέλεια ως πρακτική | Curating practises

 

Εισηγήτρια Δρ. Εύα Κέκου (Ιστορικός Τέχνης, Θεωρητικός Πολιτισμού)
Το σεμινάριο αυτό έχει σκοπό να διαφωτίσει όλα τα στάδια μίας έκθεσης-ποια είναι ακριβώς η προετοιμασία για μια εικαστική έκθεση της οποίας το αποτέλεσμα απολαμβάνουμε από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την επικοινωνία, αλλά και το κλείσιμο της έκθεσης και αξιολόγησής της.
Θα εξετάσει πώς ο επιμελητής/τεχνοκριτικός/διοργανωτής αντίστοιχα, αναπτύσσει το concept της έκθεσης, κάνει την ανάλογη έρευνα και χειρίζεται τα πρακτικά αλλά και επικοινωνιακά ζητήματα της έκθεσης ή/και της εκδήλωσης. Οι συμμετέχοντες εξετάζουν διάφορα είδη εκθέσεων (γκαλερί, μουσειακές, ατομικές, ομαδικές), εκδηλώσεις αλλά και διαλέξεις/ημερίδες. Στο πλαίσιο του, θα αναδειχθούν διεθνείς πρακτικές που αφορούν στις σύγχρονες μορφές τέχνης.
Το σεμινάριο αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο δίνονται παραδείγματα από την επιμελητική δουλειά της εισηγήτριας, ενώ στο δεύτερο οι συμμετέχοντες, καλούνται να αναπτύξουν το σχεδιασμό μίας έκθεσης ως άσκηση και να τον παρουσιάσουν (ιδέα, χώρος πραγματοποίησης, δικαιολόγηση της επιλογής χώρου/έργων, παραγωγή δελτίου τύπου, επικοινωνία εκδήλωσης, διοργάνωση εγκαινίων, ροή έκθεσης, κλείσιμο έκθεσης, παράπλευρες εκδηλώσεις στο πλαίσιό της, κατάλογος και έντυπο υλικό έκθεσης, προϋπολογισμός, κλπ.).
Το συγκεκριμένο σεμινάριο έχει εντατικό χαρακτήρα 17 ωρών. (Απευθύνεται σε φοιτητές, αποφοίτους των καλλιτεχνικών σχολών, επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο με κίνητρο την αγάπη για την τέχνη).

 

 

Τετάρτη
07/02/2018 18.00-20.00
14/02/2018 18.00-21.00
21/02/2018 18.00-21.00
28/02/2018 18.00-21.00
07/03/2018 18.00-21.00
14/03/2018 18.00-21.00

Κόστος συμμετοχής: 250€
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 8

 

Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη


 

Εισαγωγικός κύκλος πέντε (5) συναντήσεων για τον Αριστοτέλη

Ο Αριστοτέλης θεωρείται ο θεμελιωτής του επιστημονικού στοχασμού καθώς μελέτησε και συνέγραψε σχεδόν για όλους τους τομείς του επιστητού παρουσιάζοντας ένα πολυσύνθετο έργο με ενδιαφέρον και επίδραση μέχρι σήμερα.

Σε αυτόν τον κύκλο συναντήσεων θα γνωρίσουμε τον βίο και το έργο του φιλοσόφου, τις βασικές θέσεις του για τον κόσμο, τη φύση, τον άνθρωπο, την κοινωνία και την πολιτεία.

Με αναφορές στα αριστοτελικά κείμενα θα παρουσιάσουμε γενικότερα τη φιλοσοφική του δραστηριότητα, τα πεδία των φιλοσοφικών του αναζητήσεων, τις έννοιες και τους όρους που θεμελίωσε, την απήχηση και την επικαιρότητα της σκέψης του.

 

 

Κάθε Δευτέρα, 6.30 - 8.00 μ.μ.

26/02 - Ο Αριστοτέλης και το Λύκειο
05/03 - Φυσική και Κοσμολογία
12/03 - Ηθική
19/03 - Πολιτική
26/03 - Ρητορική Εισήγηση: Χριστίνα Σίνου, Δρ Φιλοσοφίας

Κόστος συμμετοχής: 100€
Μεμονωμένη συνάντηση: 25€

 

Σεμινάριο Συμβουλευτικής για Γονείς

 
 

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και ψυχική υγεία των παιδιών τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους πιο αποτελεσματικά. Βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι, μέσα από την συζήτηση και την ανταλλαγή εμπειριών, να αναδείξουμε τις βασικότερες συναισθηματικές και πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους και να βρούμε μαζί αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης αυτών των δυσκολιών.

Εισηγήτρια: Ήρα Κουρή - Παιδοψυχολόγος

Θεματολογία:

1/3/2018: Θέτοντας Όρια στα Παιδιά

Γιατί τα όρια στα παιδιά είναι σημαντικά και απαραίτητα; Πότε ξεκινά η οριοθέτηση; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να θέσουμε τα όρια ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού; Πώς διαχειριζόμαστε την παραβίαση των ορίων; Είναι αποτελεσματική η τιμωρία;

15/3/2018 : Ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης

Κατά τη διάρκεια αυτής της δίωρης συνάντησης, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο γονιός να βοηθήσει το παιδί του να αναγνωρίζει, πότε βιώνει ένα συναίσθημα, να μπορεί να το κατονομάζει και τέλος να μάθει πως να το εκφράζει και να το διαχειρίζεται με αποτελεσματικό τρόπο. Πώς διαχειριζόμαστε τα ξεσπάσματα θυμού; Τους φόβους των παιδιών;

19/4/2018: Παιδιά και Σχολείο

Βασικές ανάγκες του παιδιού της σχολικής ηλικίας. Διάβασμα στο σπίτι και ο ρόλος των γονέων. Ελεύθερος χρόνος και εξωσχολικές δραστηριότητες. Σχολικός εκφοβισμός και αντιμετώπιση. Συμβουλές για αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ οικογένειας και σχολείου

26/4/2018: Παιδιά και Διαδίκτυο

Πόσο χρόνο θα πρέπει να περνούν καθημερινά τα παιδιά στο διαδίκτυο; Πώς φροντίζουμε για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο? Από ποια ηλικία θα πρέπει να τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης; Cyberbullying και αντιμετώπιση.

10/5/2018: Σεξουαλική Αγωγή

Πότε ξεκινάμε να μιλάμε στα παιδιά για το σεξ; Πως απαντάμε στις ερωτήσεις τους; Από ποια ηλικία και με τι τρόπο μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε θέματα σχετικά με την αυτοπροστασία τους χωρίς να τα τρομάξουμε;

24/5/2018: Εφηβεία….και ξαφνικά όλα αλλάζουν!

Όρια και κανόνες στην εφηβεία. Επικοινωνία στην οικογένεια. Σχέσεις με συνομήλικους. Σεξουαλικότητα στην εφηβεία. Εκπαίδευση και επαγγελματικός προσανατολισμός

 

 

Πέμπτη, 18.00-20.00

Κόστος συμμετοχής: 75€
Μεμονωμένη συνάντηση: 15€


 

Τέχνη στο δημόσιο χώρο


 
 

 

Τετάρτη, 18.00-21.00


21/03/2018
28/03/2018
18/04/2018

Κόστος συμμετοχής: 140€
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 8

 

Σεμινάριο/Εργαστήριο Land Art (Τέχνη της γης)


 

Με τον εικαστικό Παναγιώτη Μπρέντα

16, 18, 20 Απριλίου

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο «Land Art», απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, με ένα διαφορετικό τρόπο μέσω της τέχνης. Έχει ως σκοπό να τους εισαγάγει στον κόσμο της περιβαλλοντικής τέχνης και ειδικά σ ‘αυτόν της Land Art (Τέχνη της Γης). Ενός παγκόσμιου καλλιτεχνικού κινήματος που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘70 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να επηρεάζει και να διαμορφώνει τα καλλιτεχνικά και οικολογικά δρώμενα παγκοσμίως.
Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε τρεις ημέρες, και χωρίζεται σε δυο μέρη: θεωρητικό και πρακτικό.

 

 

Ημέρα 1η : Δευτέρα 16 Απριλίου, 17:00μμ - 19:00μμ
θεωρητική προσέγγιση της Land Art με εικόνες και βίντεο.

- Τι είναι η Land Art;
- Ιστορική αναδρομή του κινήματος
- Οι κύριοι εκπρόσωποι της Land Art, και έργα τους
- Συνήθη υλικά της Land Art, και μορφές
- Τρόποι κατασκευής ενός έργου Land Art

Ημέρα 2η: Τετάρτη 18 Απριλίου, 17:00μμ - 19:00μμ
- Επίσκεψη στο Άλσος Συγγρού για συλλογή υλικών, όπως ξύλα, φυτά, λουλούδια, καρπούς, πέτρες, φύλλα και οτιδήποτε υλικό μας προσφέρει το άλσος.
- Επιστροφή στο ίδρυμα ώστε να αφήσουμε τα υλικά εκεί, για να τα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα.

Ημέρα 3η: Παρασκευή 20 Απριλίου 17:00μμ - 19:00μμ
- Δημιουργία έργων στον κήπο του ιδρύματος.

 

 
 

Περίοπτα και μυστικά: Aπό το μουσείο στο εργαστήρι

 

Προσαρμοσμένος φωτισμός, ψίθυροι, μυρωδιά από καμβά και παλιό ξύλο, ευχάριστη θερμοκρασία, και η προσδοκία ενός ζεστού φλιτζανιού στο τέρμα του διαδρόμου.

Οι μισοφωτισμένες αίθουσες των μουσείων ελκύουν τις αισθήσεις μας… κινούμαστε ανάμεσα σε έργα τέχνης που δοκιμάζουν τις γνώσεις και ερεθίζουν την φαντασία μας, σε αριστουργήματα που έχουν ζήσει την δική τους ζωή και μας μιλάνε για αυτή.
Καθώς απολαμβάνουμε την υψηλή τέχνη τι αποκομίζουμε και τι μας διαφεύγει;

Σε μια ιδιότυπη ξενάγηση μέσα από τα μάτια του ζωγράφου, θα παρουσιάσουμε επιλεγμένα αριστουργήματα της παγκόσμιας καλλιτεχνικής παραγωγής και θα εμβαθύνουμε σε αυτά.

Θα εντοπίσουμε τις εικαστικές αναζητήσεις, τις κατακτήσεις και τις καινοτομίες των διάσημων ζωγράφων, και θα εξερευνήσουμε τα μυστικά της τεχνικής τους, δημιουργώντας τα δικά μας πρωτότυπα έργα.

Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε ενήλικες που ασχολούνται με τη ζωγραφική και επιθυμούν να εξελίξουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τους εικαστικούς Καλή Κατσούρη και Γιώργο Ταξιαρχόπουλο.

 
 
 
 
 

Ένας τρόπος να μιλήσω για τη ζωή μου


 
 

 
Σεμινάριο εικαστικής διαχείρισης της εμπειρίας για ενήλικες από τον Αλέξανδρο Ψυχούλη

Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε καλλιτέχνες όσο και σε ανθρώπους κάθε επαγγέλματος και ενασχόλησης που ποτέ στην ζωή τους δεν έχουν εμπλακεί με πρακτικές των εικαστικών τεχνών ή που ποτέ δεν πίστεψαν πως το προσωπικό τους βίωμα μπορεί να μετουσιωθεί σ’ ένα αποτέλεσμα κοινού ενδιαφέροντος που συνδιαλέγεται με την έννοια του έργου τέχνης.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η δημιουργία ιδιοσυγκρασιακών εικαστικών αφηγήσεων βασισμένων σε προσωπικά βιώματα.
Το σεμινάριο θα κλείσει με την έκθεση των έργων των συμμετεχόντων.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης είναι εικαστικός, Καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Π.Θ.

 

 

Παρασκευή και Δευτέρα 11.00-13.00

Απρίλιος 20, 23
Μάιος 4, 7, 18, 21
Ιούνιος 1, 4

Κόστος συμμετοχής: 180€
Έκθεση έργων συμμετεχόντων 15 Ιουνίου